Wat is Functionele Geneeskunde?

MedicaPlus is een medische praktijk waarbij enerzijds inzicht wordt gegeven in de gezondheid van een cliënt en anderzijds uitzicht wordt geboden op de verbetering van de gezondheid. MedicaPlus baseert zich hierbij op de wetenschappelijke methode die Functionele Geneeskunde wordt genoemd (de Engelse term daarvoor is Functional Medicine).

Functionele Geneeskunde is een wetenschappelijk medische aanpak, welke is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt daar door steeds meer artsen en klinieken toegepast. Bij deze aanpak onderzoekt men de onderliggende oorzaken van ziekten en worden deze behandeld door een op maat gemaakt behandelplan om zo de gezondheid en de lichaamsfuncties te verbeteren.

 

 

 

Veel ziekten hebben symptomen en geven klachten, het waarneembare deel. Dit is te vergelijken met het bovenste deel van de ijsberg, dat boven de zeespiegel uitsteekt. Het grootste gedeelte van de ijsberg bevindt zich echter onder de zeespiegel en is op het eerste oog niet waarneembaar. Dit deel staat gelijk aan de onderliggende oorzaken van deze klachten en ziekten.

Bij deze vorm van behandeling wordt het totaal aan lichamelijke en mentale klachten aangepakt. Om dit stuk voor stuk in kaart te brengen wordt er gebruik gemaakt van een matrix/ stroomschema. Zo wordt inzichtelijk gemaakt dat allerlei functionele systemen met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Nadat inzicht is gekregen in de onderliggende oorzaak van klachten en/ of ziekten wordt er een behandelplan op maat gemaakt, zodat er uitzicht wordt geboden op de verbetering van de gezondheid.

Functionele geneeskundige matrix

*Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten

Tijdlijn

Samenhang symptomen